top of page
Zoeken

Impressie Festival BuitenGewoon 2018

Een sfeer-impressie van het festival BuitenGewoon 2018. We kijken nog even terug op het afgelopen festival, de 25e editie van het Doetinchemse straattheaterfestival BuitenGewoon.


Openingsavond jubileum festival BuitenGewoon Op vrijdagavond 6 juli 2018 vond de officiële openingsavond van het festival plaats.

In Amphion, dat zelf dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, kwamen deze avond de vele genodigden bijeen voor een feestelijke viering van 25-jaar straattheaterfestival BuitenGewoon. Er waren sponsoren, leden van de businessclub ACCU, leden van het gemeentebestuur, bestuursleden en oud-bestuursleden van BuitenGewoon, vrijwilligers en andere relaties op deze avond aanwezig. Wethouder Maureen Sluiter voerde samen met de oprichter van het festival Hans-Peter Helder de officiële openingshandeling uit: van het 24e naar het 25e theaterfestival BuitenGewoon.


De presentatie van de avond was in deskundige handen bij Frans Miggelbrink, die zich voor de gelegenheid als het "groene mannetje" had uitgedost. Uiteraard werden de programmeur en de voorzitter van BuitenGewoon in het zonnetje gezet. Zij gaven aan dat het festival het niet zo lang had kunnen volhouden als er niet zoveel sponsoren en donateurs waren geweest, die het festival in al die jaren een warm hart hebben toegedragen en financieel mogelijk hebben gemaakt.

En daarnaast werd de onmisbare inzet geroemd van alle vrijwilligers die elk jaar weer met veel enthousiastme hebben meegewerkt om BuitenGewoon tot een succes te maken. Eén van de vrijwilligers van het eerste uur, Edwin de Wilde, werd speciaal naar voren gehaald en verrast met een bos bloemen en een woord van dank.

Ook het team van "het rode mannetje" kreeg veel lovende woorden voor de zeer succesvolle wijze waarop ze het figuurtje uit het BuitenGewoon logo tot leven hebben weten te wekken. Het Rode Mannetje werd een begrip in Doetinchem en wist in een jaar tijd een grote schare vrienden en vriendinnen te verzamelen, die allemaal zijn belevenissen in de aanloop naar het festival bleven volgen.Sky Motion voorstelling "Inner Worlds" Een grote special act tijdens het 25e festival was de voorstelling van Sky Motion, die 5 dagen achter elkaar in Amphion is uitgevoerd. Tijdens meerdere voorstellingen per dag lieten de dansers van deze vertikale dansgroep het publiek genieten van een reis langs diverse planeten, waarbij hun bewegingen werden beinvloed door aantrekkingskracht en emoties. Met behulp van moderne en vernieuwende theatertechniek bewogen de dansers zich horizontaal, vertikaal en diagonaal boven het publiek, dat liggend op strandstoelen de dansvoorstelling Inner Worlds kon aanschouwen vanaf het podium in de grote zaal van Amphion. Harpiste Lavinia Meijer en DJ Darko Esser begeleiden de voorstelling met live muziek, wat de voorstelling nog een extra kosmische sfeer meegaf.
Grote BuitenGewoon Parade Zaterdagavond 7 juli 2018: de avond van de grote parade en het huwelijk van het Rode Mannetje met zijn Witte Meisje.

Om half elf 's avonds ging de parade van start vanaf cultureel centrum De Gruitpoort. Twee poppen in een reuzenformaat liepen langs de Oude IJssel en via de IJsselkade naar het stadhuis van Doetinchem. Het Rode Mannetje (11 meter hoog) en zijn Witte Meisje (8 meter hoog) werden begeleid door een groep van meer dan 100 salsa trommelaars, die er een muzikale en ritmische tocht van maakten.


Het plein voor het stadhuis stroomde vol met mensen. De reuzen stelden zich op en ondertussen sprak de burgemeester van Doetinchem het publiek toe vanaf een verhoogd podium. Naast hem stonden het kleine Rode Mannetje en zijn aanstaande bruid. Een enorm grote vogel zweefde heel rustig boven de hoofden, terwijl zangeres Kim de Boer een optreden gaf vanaf het hoge podium. Daarna was het woord aan burgemeester Mark Boumans voor het voltrekken van het “theaterhuwelijk”. Vanaf het dak van het stadhuis barstte vervolgens een prachtig vuurwerk los. Het publiek genoot van deze bijzondere voorstelling en over het vuurwerk werd nog lang nagesproken.Theatermiddag zondag 8 juli 2018 Een mooie zomerse zondag in het centrum van Doetinchem. De terrassen zaten vol en op diverse locaties waren deze middag theateracts te bewonderen.

Het Simonsplein met zijn omliggende zijstraten en de oevers van de Oude IJssel vormden de hotspots voor de 38 voorstellingen. Variërend van klein en ingetogen poppenspel tot een knappe koorddansers act en van vluchtige bellenblaaskunst tot een bizarre ballonmanipulatie. Onderweg passeerden dieren gemaakt van fietsonderdelen en bakte een DJ al plaatjes draaiend frieten voor de luisteraars. Op de Oude IJssel was er een moderne dansvoorstelling op een ondergelopen huis en op het Simonsplein een acrobatiek voorstelling van vliegende en fietsende mannen. En zo was er nog veel meer moois te zien.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page