top of page
Zoeken

Guido Verhoef legt CUBES uit: perspectief, pracht, verwondering en verbinding

Hij neemt je mee naar de binnenkant van zijn ballonbouwwerken, de magische plek die hij zo graag eens aan zijn publiek wilde laten zien. Na een rondleiding door het grootste ballonnengebouw ter wereld hoopt hij dat je verwonderd weer naar buiten loopt. Guido Verhoef bouwt CUBES!


Al twintig jaar maakt hij over de hele wereld enorme bouwwerken van ballonnen, maar toch bleef er iets wat hij zijn publiek graag eens wilde laten zien: de binnenkant ervan. “Hoe mooi die projecten aan de buitenkant ook zijn, het mooiste zit aan de binnenkant en dat zien bezoekers nooit. De binnenkant van een ballonproject heeft iets magisch. Als we de binnenkant bouwen en je ziet alleen maar ballonnen als je om je heen kijkt, dat is zo mooi. Ik heb vaak gedacht: ‘ik zou willen dat ik dit eens aan de bezoeker kon laten zien”, legt hij uit. “Ik zocht eigenlijk een manier om het publiek eens mee naar binnen te nemen en dat was het eerste idee voor CUBES.”


Kubussen


Met CUBES, acht grote kubussen van, uiteraard, ballonnen, staat Guido op Theaterfestival BuitenGewoon. “Het CUBES-project gaat over perspectief”, vertelt Guido. “Het gebouw wordt gemaakt om mensen uit te dagen anders te kijken dan dat ze gewend zijn. Dat begint al aan de buitenkant van het gebouw. Afhankelijk van welke kant je komt aanlopen, benader je het gebouw anders. Als je van de noordkant komt aanlopen, dan is het gebouw helemaal geel, kom je uit de westkant aanlopen helemaal rood en als je uit de zuidkant komt aanlopen, dan is hij misschien wel rood, geel en blauw”, legt Guido uit. Het zijn de verschillende perspectieven waarmee we misschien wel dagelijks te maken hebben. “Het gaat om hetzelfde gebouw en toch zie je steeds verschillende perspectieven, net als in de maatschappij met al haar verschillen en tegenstellingen”, legt hij uit.


Naar binnen


“Als je zoekt naar verbinding vanuit die verschillende perspectieven, dan kom je steeds dichterbij. Daar zit het geheim van het hele project. Als je samen naar binnen gaat, dan kom je erachter dat de echte pracht dáár zit”, legt Guido uit. De verbinding en de pracht aan de binnenkant van het gebouw uiten zich in verschillende kunstvormen. “Ik zocht ook naar een manier om verschillende kunst- en cultuurvormen te verbinden. Als je in CUBES naar binnen gaat, dan krijg je eigenlijk allemaal kleine huiskamerconcerten”, zegt Guido. “Op een intieme manier krijg je allerlei verschillende optredens.”


Loop rond en verwonder


“Het mooiste zou het zijn als je als bezoeker eerst een rondje om het gebouw heenloopt, als je al vanuit de verschillende perspectieven hebt gekeken en dan naar binnen gaat”, vertelt de kunstenaar. “Je hebt dan al verschillende belevingen gehad voordat je naar binnen gaat, dat zou ik heel mooi vinden.” En als je als bezoeker weer buiten komt na de rondgang door het gebouw? “Ja, dan hoop ik dat je een beter beeld hebt van perceptie”, zegt Guido. “Ik hoop dat je dan verwonderd bent, wat voor mij eigenlijk betekent dat je verbaasd bent over wat er nog meer kan zijn dan je eigen fantasie en dat biedt dan weer een positief perspectief richting de toekomst. Het is niet wat het is, er is meer dan dat en dat biedt hoop.” Hij vult lachend aan: “Het cirkeltje is dan weer rond, we eindigen weer bij het perspectief. Een perspectief dat laat zien dat je altijd verwonderd kunt raken en blijven. Ik zou het mooi vinden als je dat mee naar buiten neemt.”


Bezoek het grootste ballonnengebouw ter wereld op 9, 10 of 11 juli op Theaterfestival BuitenGewoon. Tickets zijn nu te koop: https://festivalbuitengewoon.eventgoose.com/

455 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page