top of page
Zoeken

BuitenGewoon keert terug

Uit: De Gelderlander van dinsdag 23 januari 2024


Theaterfestival in Doetinchem zeker te zien op zaterdag 6 juli

 

Theaterfestival BuitenGewoon maakt een doorstart. Het Doetinchemse straattheater wordt na een jaar afwezigheid weer als vanouds gehouden in het weekeinde van 5 tot en met 7 juli.


HENNY HAGGEMAN

Doetinchem,,Waarbij het zwaartepunt qua programmering komt te liggen op zaterdag 6 juli", zegt Edith Sterrevelt, voorzitter van BuitenGewoon. ,,Hoe de vrijdag en zondag worden ingevuld, hangt af van het uiteindelijke budget."


Het goede nieuws is hoe dan ook dat het roemruchte Doetinchemse straatfestival - ontstaan in 1994 - weer op de kalender staat. Zeker omdat het festival in 2023 niet door ging: het bestuur lag op zijn gat en financieel was er te weinig armslag.

,,Nog een jaar wegblijven kon niet", zegt Sterrevelt, die voorjaar 2023 aantrad als voorzitter en zich kort daarop (in april) genoodzaakt zag de editie van dat jaar te schrappen. ,,Toen was er geen programmeur. Ook was de tijd te kort. Nu staat er weer een bestuur bestaande uit drie mensen. Een programmeur hebben we in de persoon van Frens te Kiefte uit Zwolle, ingehuurd."


Alles duurder

De organisatie kan een beroep doen op dertig vrijwilligers. Daarnaast is er een budget van in elk geval 50.000 euro. Daarvan komt 30.000 euro van de gemeente Doetinchem als subsidie. Voorheen was dat 26.000 euro. Sterrevelt: ,,Alles wordt duurder, ook het inhuren van acts. We zijn blij dat de gemeente dat inziet en de subsidie heeft verhoogd. Het festival draagt bij aan leefbaarheid in een stad. Cultuur zorgt voor een beter leefklimaat."


Het beschikbare budget valt in het niet bij de financiële armslag (soms meer dan een ton) van voorheen. Tot in het vorig decennium kon BuitenGewoon rekenen op forse subsidies vanuit de provincie Gelderland. Daarnaast had het met Accu een actieve groep sponsoren.


Het vorige decennium was ook de periode van verval. Zo werd BuitenGewoon in 2015 zelfs onderdeel van het Stadsfeest, zonder succes. Eenmalig (met een begroting van bijna 2 ton) haalde de organisatie nog uit in 2018, het jubileumjaar waarin de 25ste editie werd gevierd. Hoogtepunt was toen een tocht met enorme poppen van een Spaans theatergezelschap langs de Oude IJssel en eindigend voor het stadhuis.249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page